اسکندر چه خدماتی به ایران و جهان کرد
اسکندر فیروز سازمان شکاربانی و نظارت بر صید را در ۱۳۴۶ش بنیانگذاری کرد. این سازمان امروزه سازمان حفاظت محیط زیست نامیده میشود، فیروز تا ۱۳۵۶ بر آن سازمان ریاست کرد و به گفتهی محمد درویش بهترین مدیر سازمان حفاظت محیط زیست ایران بوده است.
مرداب یا تالاب
نخستین کنوانسیون محیط زیستی جهان، که به نام کنوانسیون رامسر شناخته میشود. به کوشش اسکند فیروز راهاندای شد. این کنوانسیون توجه جهانیان را به تالابها جلب کرد. اسکندر به ایرانیان یاد داد به مرداب بگویند تالاب و به شکاربان بگویند محیطبان و به حیات وحش نگویند شکار.
قانونهایی که در ۱۳۵۳ در ایران برای حفظ محیط زیست وضع شد. مرهون حضور اسکندر فیروز است. هنوز هم بسیاری از آن قانونها برقرار است. فیروز هنوز با علاقه در صحنه محیط زیست حضور دارد. سه گونه گیاهی و جانوری به نام فیروز نامگذاری شده است. اینها نشان دهنده آن است که اسکندر ایران شخصیت ممتازی است. نوشتن کتاب حیات وحش ایران از دیگر کارهای ماندگار اوست.
سخنان جهانی
فیروز نایب رئیس اجلاس جهانی استکهلم بود. به گفتهی محمد درویش، از فعالان محیط زیست، ایران این مقام را تا کنون در هیچ دورهی دیگری نداشته است. فیروز در سخنرانی که در آنجا داشت دربارهی بهرهبرداری عقلایی از سرزمین سخن گفت و مفهوم توسعهی پایدار را پیش کشید. او گفت: «اگر جهانیان با همین روش به مصرف منابع ادامه دهند دیری نخواهد پایید که دیگر کره زمین نیازهایشان را نمیتواند برآورده کند.» هشت سال بعد در ۱۹۸۰ پیشبینی او به واقعیت پیوست و میزان تولید و مصرف کره زمین با هم برابر شد.
منبع:
خبرگزاری مهر (شناسهی خبر: ۴۰۶۳۶۲۹ – یکشنبه ۲۹ مرداد)

حیات وحش ایران: مهرهداران
اسکندر فیروز
ناشر: مرکز نشر دانشگاهی
تاریخ نشر: بهمن، ۱۳۹۴
تعداد صفحه: ۵۱۶
شابک: ۹۷۸-۹۶۴-۰۱-۰۹۵۶-۴